חייבים להוצאה לפועל יוכלו להמשיך לנהוג
תזכיר חוק של משרד המשפטים מציע הפחתת הריבית ושמירת רשיון הנהיגה בידי חייבים בהוצאה לפועל שעומדים בתשלומים. המטרה: מתן תמריץ חיובי והעמקת הגבייה.
תזכיר חוק שפרסם אתמול משרד המשפטים נועד להקל על חייבים בהוצאה לפועל לעמוד בתשלום חובותיהם, זאת באמצעות מתן הקלות שונות לחייבים שיבקשו פריסת החוב לתשלומים, ויעמדו בהם.
כאשר חייב אינו יכול לשלם את מלוא חובו באופן מיידי, מקנה לו חוק ההוצאה לפועל אפשרות לשלם את חובו בתשלומים. זהו כלי מרכזי לאכיפת חובות בהוצאה לפועל מכיוון שחייבים רבים אינם מצליחים לשלם את כל חובם בבת אחת. בתזכיר החוק נאמר כי יש חשיבות רבה לעודד חייבים לקבל צווי תשלום ולהתמיד בתשלומם, והתיקון מבקש לייצר תמריצים לפנות לרשמי ההוצאה לפועל לקבלת צו תשלומים ולהתמיד בהם.
לצורך כך מוצע לקבוע שכשחייב משלם באופן עקבי ורצוף את תשלומיו, תופחת ריבית הפיגורים הנצברת לחוב ולא יינקטו הליכים מסוימים נגדו. יחד עם זאת, מאחר שהזוכה ממתין לתשלום החוב שנפרס על פני תשלומים, מוצע להפחית רק חלק מריבית הפיגורים ולא לבטלה לגמרי. ההיגיון שמאחורי הפחתת הריבית גורס כי מאחר שהחייב כבר משלם את החוב, אין זה נכון לנסות ו"לתמרץ" אותו לשלמו באמצעות ריבית פיגורים.
עוד מוצע בתזכיר כי חייב שמשלם את חובו בהתאם לכללים יוכל לבקש שלא ינקוט נגדו הליכי עיקול משכורת או רכוש; וגם לא למנוע ממנו מלהחזיק רישיון נהיגה — מגבלה חמורה כלפי חייבים. ההכרה בחייב כמשלם לפי הוראת תשלומים תחול לאחר שישלם 3 תשלומים רצופים של חובו, והתיקון יחול על כל החובות הנגבים בהוצאה לפועל, למעט חובות משכנתה, משכון או הלנת שכר.
שרת המשפטים, איילת שקד, אמרה אתמול כי "התיקון המוצע הוא בבחינת: 'זה נהנה וזה לא חסר'. החייבים העומדים בזמני התשלום יזכו לתמריצים לתשלום חובותיהם ואילו הזוכים יראו את כספם מושב להם. כמו כן, בעזרת החוק נפעל לשחרר את צוואר הבקבוק שנוצר, ובכך להפחית את העומס, כפי שהתרחש במבצע 'חוב סוף' שנערך לפני מספר חודש ברשות האכיפה והגבייה".
תיקון נוסף בחוק הוא טכני בעיקרו אך בעל משמעות רבה לזוכים: יתאפשר להם לפתוח תיק בהוצאה לפועל — גם כאשר מסירת התראה לחייב לא צלחה. מי שמבקש לפתוח תיק כלפי בעל חוב ישלח התראה לחייב בדואר רשום עם אישור מסירה. אם לא ניתן אישור מסירה של ההתראה, יוכל המבקש לבחור אם להמציא בשנית את ההתראה לחייב בהמצאה אישית, בדואר רשום; או לפתוח תיק בהוצאה לפועל.
תיקון זה נוצר על רקע נתונים שהעבירו זוכים לרשות האכיפה והגבייה על פיהם שיעור ההמצאות עומד על פחות מ־50%.
כמו כן, מנתוני רשות האכיפה והגבייה עולה כי נרשמה ירידה במספר התיקים שנפתחו במסגרת המסלול לתביעות על סכום קצוב.
בתזכיר נכתב כי להיעדר הצלחה בהמצאת ההתראות בדואר רשום ישנן השלכות על המבקשים ועל החייבים. אצל המבקשים מצטברים חובות שהם אינם יכולים לגבות, ועל החייבים מגולגלות עלויות האיתור השונות והמגוונות שהזוכים נדרשים לפנות אליהן בהיעדר הצלחה להמציא את ההתראה בדואר רשום.
[18:58, 29.12.2019] ארז אדיר רביב: אלו הפוסטים והקישורים שלי והכתבות שלי שביקשת.